Ονειροπαγίδα

Ονειροπαγίδες κατασκεύασαν αρχικά οι Ινδιάνοι Τσιπέουα (αλλιώς Οτζίμπουε). Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Συνήθως τις διακοσμούσαν με χάντρες και φτερά. Μετά τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα. Με τον καιρό και καθώς το παιδί μεγάλωνε, η ονειροπαγίδα φθειρόταν και καταστρεφόταν. Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής.

Για να φτιάξω την ονειροπαγίδα τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

Στρογγυλό τελάρο για κέντημα
Κορδέλα υφασμάτινη (κεραμιδί/εκρού) ή σουέντ
Κορδονι κερινο
Χάντρες
Πούπουλα σε καφέ χρώμα
Κόλλα γενικής χρήσης

Ενώ φαίνεται περίπλοκη η δημιουργία του ιστού της αράχνης, στην πράξη τελικά θα δείτε πως είναι απλή καθώς συνέχεια επαναλαμβάνετε την ίδια κίνηση μέχρι να φτάσετε στο κέντρο.

Τυλίγετε την κορδέλα στο τελάρο αφού πρώτα απλώσετε λίγη κόλλα γύρω γύρω. Για να εφαρμόσει καλά η κορδέλα στο τελάρο, θα πρέπει να την τεντώνετε καθώς την τυλίγετε.
Στη συνέχεια ξεκινάτε να φτιάχνετε τον ιστό της αράχνης ξεκινώντας πρώτα από το φτιάξιμο της θηλιάς από όπου θα κρεμάσετε την ονειροπαγίδα σας.
Καθώς προχωράτε με τον ιστό της αράχνης, σε κάποια σημεία περνάτε χάντρες και συνεχίζετε.
Στερεώνετε καλά το κορδονι κάνοντας ένα ή δύο σφιχτούς κόμπους και κόβετε αφού αφήσετε περίπου 25-30εκ για να βάλετε τα πούπουλα.
Τέλος, κόβετε άλλα δύο κορδονια περίπου 20εκ, τα στερεώνετε δεξιά και αριστερά από την ονειροπαγίδα και δένετε στο τέλος τα πούπουλα.

Tips:
Εάν το κορδονι που θα χρησιμοποιήσετε είναι σε καρούλι, θα πρέπει να κόψετε περίπου 2.5μέτρα (ανάλογα με το μέγεθος του τελάρου) και να το τυλίξετε στο χέρι σας, διότι καθώς προχωράτε με τον ιστό, τα διαστήματα που θα περνάει το κορδονι, θα είναι μικρότερα.
Εάν πάλι δεν σας φτάσει το κορδονι που έχετε κόψει, μπορείτε να το ενώσετε με άλλο κάνοντας ένα κόμπο και τοποθετώντας στο σημείο εκείνο μία χάντρα για να μην φαίνεται η ένωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s